Waarom capaciteitstarief?

De manier waarop we elektriciteit produceren en verbruiken, is de voorbije jaren ingrijpend veranderd; We gebruiken steeds meer elektriciteit en wekken zelf ook stroom op (Zonnepanelen, batterijen, etc). Die opgewekte stroom gebruik je best zelf, maar vaak wordt er ook een deel op het net geïnjecteerd. Dat zorgt voor een heuse ‘boost’ op onze elektriciteitsleidingen. Het volledige leidingnetwerk uitbreiden en verzwaren is voor de netwerkbeheerders praktisch en financieel niet haalbaar. Daarom wordt er een systeem ingevoerd waarbij we met zijn allen piekverbruik vermijden.

De invoering van het capaciteitstarief moet de belasting van het net – en uw energiefactuur – binnen de perken houden.

Impact voor gezinnen en kleine ondernemingen

Voor gezinnen en kleine ondernemingen met een gemiddeld verbruik veranderd er weinig tot niets in de uiteindelijke energiefactuur.

Voor de elektrische rijders zijn de nettarieven vanaf 2023 afhankelijk van de mate waarin zij het laden van hun auto spreiden. Laden zij zo snel als mogelijk op het moment dat ook hun huishoudtoestellen veel energie vragen? Dan betalen zij in 2023 meer dan wanneer zij gespreid laden of met een slim laadpunt. Met een slim laadpunt betaalt u met een digitale meter minder nettarieven dan met een klassieke meter. Bovendien doet u met een slim laadpunt ook voordeel bij een dynamisch prijscontract. Zo kan u mogelijk ook besparen op uw energiekost.

Investeert u in zonnepanelen en laadt u zoveel mogelijk wanneer de zon schijnt? Dan doet u een voordeel op alle onderdelen van uw elektriciteitsfactuur: energiekost, nettarieven en heffingen.

Techniics kan u helpen bij de realisatie van zowel slimme laadpalen als zonnepanelen, neem hiervoor gerust contact met ons op.

Meer info op:

Fluvius.be en Maak je meter slim

 

Impact op grote ondernemingen

Klanten die niet tot de laagspanningsgroep behoren, betalen al een tijdje nettarieven op basis van het piekverbruik. Deze berekenwijze noemen we het capaciteitstarief. Hoe meer energie tegelijk je afneemt, hoe meer je verbruik piekt en hoe hoger je distributienettarieven. Deze grote ondernemingen zullen gecontacteerd worden door hun netbeheerder om hun toekomstig piekverbruik in te schatten.

Meer info op: Fluvius.be